Logo
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Hravé učenie
  4. Ako naučiť deti variť?

Ako naučiť deti variť?

5 tipov od Poketa

Veľa detí chce nadšene pomáhať v kuchyni. Možno medzi ne patria aj tie vaše a vy sa pýtate, ako svoje dieťa v tomto záujme podporiť. Ako naučiť deti variť a zároveň netŕpnuť hrôzou pri predstave ostrých nožov v ich rukách alebo popálenín z horúcej platne. Kedy môžete deti pustiť na vareniu? S čím začať a s čím počkať? Poketo poradí ako na to, aby varenie s deťmi bola zábava. Potrebujete v každom prípade čas, trpezlivosť a jednoduché recepty.

 

1. Povzbudzujte deti v ich záujme o varenie

Už malé deti sa zaujímajú o dianie v kuchyni, keď tam svojich rodičov vidia. A to môžete využiť. Za odmenu sa vám – raz – dostane večera. 

Tak ako u nás:

Naša Frida rada od mala v kuchyni pomáhala: krájať mäkký banán, miešať prísady, trhať šalát. A nedávno, to mala päť rokov, sme sa vrátili z výletu aj s jej kamarátkou domov, v ruke medvedí cesnak nazbieraný v lese. Dievčatá povedali, že nesmieme do kuchyne a že urobia na večeru polievku z toho medvedieho cesnaku. A aby bolo jasné, oznámili nám ešte, že ak to nezjeme, tak nič iné na večeru nedostaneme :) Na oboch stranách panovali isté, nevypovedané obavy, ako to dopadne. Aj tak sme si ale užili chvíle voľna. A potom sme dostali jednoduchú, ale skvelú zeleninovú polievku. A čo viac: jedli ju aj všetky deti, ktoré by v jedle odo mňa nikdy medvedí cesnak nezjedli.

Jednoducho „win-win“ situácia.

Takže zapojte svoje deti do aktivít v kuchyni, akonáhle o ne prejavia záujem - pokojne od dvoch, troch rokov. Len pritom prispôsobte úlohy veku detí, respektíve ich schopnostiam. Aj trojročné deti obvykle zvládnu miešať studené prísady, umývať zeleninu a ovocie alebo pomáhať s jednoduchým pečivom. Zhruba v štyroch rokoch dokážu deti krájať mäkké suroviny alebo natrieť chlieb. Ako päťročný zvládnu krájať detským ostrým nožom s oblou špičkou, šúpať zeleninu (aj keď to ešte trvá) alebo napríklad opekať na panvici. Čím skôr a čím viac sa dieťa zapája do varenia, tým lepšie a skôr to pôjde samo.

A mimochodom, odporúčame ich zapojiť rovno do celého procesu: od plánovania menu, cez nákup, varenie až po finálne upratovanie – a vychutnanie si jedla, samozrejme.

2. Buďte trpezliví, nechajte (si) dosť času na varenie

Ošúpať zemiak môže dieťaťu trvať naozaj dlho. A čo potom tri zemiaky! A tak len pripomíname, že žiadny učený z neba nespadol. Duševne sa tiež pripravte na chaos, v ktorom sa kuchyňa po varení samozrejme ocitne. Počítajte s dostatkom času as pevnými nervami pre počiatky spoločného varenia. A tiež pre následné spoločné upratovanie. Vystresovaný rodič pri sporáku pre dieťa príliš veľkou motiváciou nebude. Pokiaľ naopak bude mať dieťa na varenie dosť času a bude to aj zábavné, bude sa do kuchyne rado vracať.

 

3. Prispôsobte prostredie dieťaťu a odovzdávajte mu svoje znalosti

Učiť sa variť znamená učiť sa zaobchádzať s nebezpečenstvom. Pri spoločnom varení sa dieťa od vás postupne naučí správne zaobchádzať s jednotlivými nástrojmi a prístrojmi. Učte ich rovno správnej technike. Oplatí sa samozrejme prispôsobiť čo najviac kuchynského prostredia potrebám detí. Ako sme si povedali vyššie, štvorročné deti zvládnu krájať s nožom mäkké potraviny, od zhruba šiestich rokov používajú aj ostré kuchynské nože (opäť ale berte do úvahy vývoj a schopnosti vášho dieťaťa). Aby dieťa dobre dosiahlo na linku alebo k hrncu na platni, potrebuje stabilnú stoličku alebo tzv. učiacu vežu.

A odovzdávajte deťom aj svoje kuchárske znalosti. Učte deti nielen to, ako zaobchádzať s nožmi, ale oveľa viac: Ako spoznať, kedy voda vrie a kedy tam môžem dať cestoviny? Kedy je buchta upečená? Hovorte s deťmi o tom, čo a prečo robíte. Takéto súvislosti pre nich nie sú žiadnou samozrejmosťou.

Zároveň sa pri varení deti učia aj o – ideálne zdravom – stravovaní. A ako ukazuje náš príbeh s medvedím cesnakom, deti skôr zjedia veci, ktoré si samy pripravili. Sú viac ochotné vyskúšať nové.

 

4. Začnite jednoduchými jedlami a nechávajte čo najviac priestoru deťom

Príprava jedál, pri ktorých musí každú chvíľu s niečím dospelý pomáhať, kazí deťom nadšenie z varenia. Vyberajte preto jednoduché recepty. Tým samozrejme nie je myslený zmrazený polotovar. Varte plnohodnotné jedlá z kvalitných surovín s jednoduchým postupom. Začať môžete napríklad našimi receptami Deti varia. Tak sa skôr dostaví zážitok úspechu z varenia!

 

Nechajte deti, nech sa učia od najjednoduchších techník varenia po najnáročnejšie. Táto rada znie pomerne logicky a asi málokto by začal vyprážaním rezňov s deťmi, keď rozpálený olej ľahko pristane dieťaťu na tvári a s varením (v tomto prípade vyprážaním) je koniec. Napriek tomu je dobré sa zamyslieť nad tým, v akom poradí s akými úkonmi začať a že každý z nich má svoje špecifické miesto v kuchyni.

 

Ideálne je nasledujúce poradie, ako deti v kuchyni zapojiť:

  1. Začnite tým, že sa pripravuje jedlo (alebo suroviny), pri ktorom nie je potrebná žiadna tepelná úprava. Deti miešajú cesto, trhajú šalát, krájajú alebo si pripravia ovsenú kašu podľa nášho receptu zo sadyDeti varia.
  2. Ďalším krokom je opekanie na panvici. Optimálne je mať panvicu na prednom rade platničiek, aby k nim deti dobre dosiahli. Ideálne sú napr. miešané vajcia alebo vyskúšajte naše obrázkové recepty na kefírové lievance či kukuričné ​​placky.
  3.  Ako tretie prichádza na rad varenie s vodou a vo vode. Tu naopak odporúčame zadnú časť sporáka, aby – v najhoršom – deti vyliali obsah hrnca na sporák a nie na seba. Tu prichádza na rad polievky.
  4. Pečenie v horúcej rúre predstavuje ďalší stupeň, pretože už potrebujú dosť zručnosti s vyberaním veľmi horúcich jedál, resp. nádob.
  5. Posledná technika je vyprážanie.
  6. Kombinujte a pripravujte zložitejšie jedlá. Naučte deti, ako dobre naplánovať jednotlivé úkony, aby boli všetky hotové v rovnakom čase.

5. A hlavne: varenie je zábava

Vy si to nemyslíte? Tak to zmeňte. Pokiaľ sa zábavou stane, budú ju deti skôr vyhľadávať. Vyberajte rôzne farebné cestoviny alebo netradičné formy. Zemiaková kaša sa môže premeniť na tanieri v sopku a pizza na veselú tvár. Zo šalátu môže šéfkuchár urobiť hádanku: predstavujú tie mrkvy a uhorky les, alebo more so surfermi?

Prajeme vám peknú zábavu a dobrú chuť!

 

 

 

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Prihláste sa k odberu noviniek a akcií!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za dva mesiace.
Najčítanejšie na blogu
Kde nás nájdete

Obchod a kancelář:

Fr. Křižíka 27

170 00 Praha 7

Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk